خواص دارویی عنبر نسارا(سرکین الاغ

تازه ها

خواص دارویی عنبر نسارا(سرکین الاغ

نظرات ()


عنبر نسارا


با شنیدن این اسم پرطمطراق، انسان ناخودآگاه، یک داروی خوش رنگ و بو را در ذهن خود مجسّم می کند؛ امّا در واقع، عنبر نسارا، پشگل الاغ مادّه(به گویش محلّی ماچه الاغ) است. در کتب داروسازی طبّ قدیم، خواصّ دارویی انواع مدفوع و ادرار انسان و حیوانات مختلف شرح داده شده است. جالب آنجاست که این آثار درمانی به طور مکرّر تجربه شده است و در بسیاری موارد گره گشای درمان بیماری هایی بوده اند که در حالت عادّی درمان آنها بسیار سخت است. برای مثال با مراجعه به یادداشت های مرحوم فقید، دکتر عبدالله احمدیه-که خدایش رحمت کناد- موارد متعدّدی را می توان یافت که دردهای شدید مفصلی و روماتیسمی را با ضماد سرگین گاو درمان نموده اند. البتّه در کتب طبّی قدیم، حتّی آثار استفاده خوراکی! از این داروها هم ذکر شده است امّا از آنجا که استفاده خوراکی آنها در فقه ما حرام شمرده شده است – به استثنای ادرار شتر که با رعایت شرایط و از نظر بعضی فقها، قابل شرب است – ترجیح می دهم از این موارد عبور کنم و به سایر خواص عنبر نسارا بپردازم.


۱- دود دادن عنبر نسارا در محیط های بسته مثل فضای خانه، مانند اسفند اثر میکروب کشی قوی دارد و انجام گاهگاهی این کار به ویژه در فصول سرد، تاثیر قابل توجّهی در کاهش موارد بروز بیماری هایی مثل سرماخوردگی دارد؛ به ویژه اگر یکی از اعضای خانواده سرما خورده باشد می توان با این کار از افزایش بار ویروس در فضای محلّ زندگی کاست.

در این جا بد نیست خلاصه مطالعه ای که دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در این باره انجام شده است را با هم مرور کنیم:

تاثير دودهای طبی بر برخی عوامل عفونت زای بيمارستانی

نویسندگان: ندا پروين، مجيد وليدی، مهدی بنی طالبی، غلامرضا مبينی، کوروش اشرفی، عفت فرخی، محمود رفيعيان، نسرين اکبری، فرانک صفدری ، ليلا رفيعی وردنجانی
مرکز تحقيقات گياهان دارويی- دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ، np285@yahoo.com


نوع مطالعه: پژوهشي
چکيده مقاله:

زمينه و هدف: مقاومت دارويی امروزه يکی از مشکلات اساسی در درمان عفونت هاست و مقابله با اين پديده و استفاده از جايگزين های طبيعی اهميت زيادی دارد. در اين ميان استفاده از دودهای طبی در درمان بسياری از بيماری ها و از جمله بيماری های ميکروبی و عفونی در ايران و بخصوص در استان چهارمحال و بختياری از قديم الايام رواج داشته که از جمله اين دودها، دود حاصل از سوزاندن اسپند و سرگين می باشد. اين مطالعه با هدف مقايسه خواص ضد ميکروبی دود حاصل از دانه های اسپند و سرگين بر روی سودوموناس آئروژينوزا و استافيلوکوک اورئوس طراحی و انجام شد.

روش بررسی: در اين مطالعه تجربی آزمايشگاهی، گروه های دود اسپند و سرگين الاغ ماده به عنوان مورد و گروه های آنتی بيوتيک و دود کاه به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. سوش های استاندارد سودوموناس آئروژينوزا و استافيلوکوک اورئوس در محيط کشت های مناسب (مولر هينتون آگار، EMB و بلادآگار) کشت داده شدند. ديسک های بلانک آنتی بيوگرام دود دهی شده با سرگين، اسپند و کاه به طور جداگانه با کمک پنس استريل بر روی سطح پليت های حاوی اين سوش ها قرار داده شده و پس از 48 ساعت انکوباسيون در 37 درجه سانتی گراد از نظر وجود يا عدم وجود هاله رشد بررسی گرديد. عمل دود دهی در محفظه های طراحی شده هر 20 دقيقه يکبار و حداکثر تا 24 بار تکرارگرديد.

يافته ها: هر دو گونه نسبت به دود کاه مقاوم بودند. استافيلوکوک اورئوس نسبت به دود سرگين و اسپند و سودوموناس آئروژينوزا نسبت به سرگين حساس بودند. در گروه شاهد نيز استافيلوکوک اورئوس نسبت به کلوگزاسيلين مقاوم بوده و سودوموناس آئروژينوزا تنها نسبت به اريترومايسين و سيپروفلوکساسين حساس بود. با افزايش زمان دود دهی، قطر هاله عدم رشد در موارد حساس بزرگتر شده و به عبارت ديگر اثرات ضد ميکروبی دود افزايش می يافت.

نتيجه گيری: با توجه به يافته های پژوهش و اثرات ضدميکروبی دود سرگين بر روی ميکروب های بسيار مقاومی مانند استافيلوکوک اورئوس و سودوموناس آئروژينوزا، لزوم انجام تحقيقات وسيع تر در مورد مواد موثره و خواص دود سرگين مطرح می گردد.

واژه‌های کلیدی: اسپند، دود، سرگين، ضد ميكروبي،

منبع:

http://journal.skums.ac.ir/browse.php?a_id=368&sid=1&slc_lang=fa



۲- استنشاق دود عنبر نسارا یکی از راه های مناسب برای درمان سینوزیت های مزمن و حاد و سرماخوردگی است. این کار در درمان سردردهای کهنه نیز موثّر است. برای این کار، عنبرنسارا را در یک اسفند دود کن ریخته روی شعله کم قرار داده دود متصاعد شده را استنشاق کنید.

۳- گرفتن مواضعی از بدن که دچار خارش است روی دود عنبر نسارا، یکی از روش های بسیار موثّر در کاهش انواع خارش هاست. همچنین این کار، برای درمان تاول ها و زخم های ترشّح دار نیز اثر مناسبی دارد. این روش یکی از بهترین روش های درمانی اگزما هم هست. همچنین این کار تاثیر بسیار خوبی در ترمیم سریع انواع زخم ها به ویژه زخم های سوختگی دارد.


۴- ضماد کردن مخلوط عنبر نسارا و سرکه روی پیشانی در درمان خون دماغ مفید است.


۵- به روش های ذیل می توان از عنبر نسارا برای کمک به درمان صرع استفاده کرد:


۵-۱- استنشاق عصاره خشک آن با سرکه.


۵-۲- استفاده از آب عنبر نسارای تازه به عنوان قطره بینی.


۶- پاشیدن پودر عنبر نسارای خشک بر روی انواع زخم های تازه، علاوه بر کمک به بهبودی آنها، خونریزی آنها را نیز متوقّف می کند.

7- دود دادن عنبرنسارا براي كاهش خونريزي و كوتاه كردن دوره عادت ماهیانه بانوان و درمان عفونت هاي واژينال مفید است. روش استفاده به این شرح است:


براي اين كار 2 الي 3 عدد عنبر نسا را همراه با خاكشي و اسپند، روي كمي ذغال انداخته و گلدان سفالي كه ته آن سوراخ داشته باشد را روي آن برگردانيد، كه در اين صورت مانند دودكش مي شود، لباس زير خود را درآورده و دامن بلندي بپوشيد و به حالت نيم خيز روي آن بایستيد. البته این کار بدون خاکشی و اسپند هم موثر است. اگر هم حوصله ندارید می توانید بدون این تشریفات خاص درمان را انجام دهید. برای این کار کمی عنبرنسارا را روی اسفنددودکن روی شعله کم قرار داده بگذارید دودش به واژن بخورد.

اين كار را 2 روز قبل از زمان پريود، 2 روز در زمان پريود و 2 روز بعد از پريود انجام دهيد.

8- به همان شیوه فوق الذّکر، دود عنبرنسارا در درمان و و کاهش عوارض بواسیر هم بسیار موثر است.


/* /*]]>*/