دستورالعملهایی برای تقویت حنجره و صدا

تازه ها

دستورالعملهایی برای تقویت حنجره و صدا

نظرات ()

 مراقب   صداي خود  باشيم 

منظور از حنجره و صدای قوی، صدای بلند یا فریاد نیست، بلکه منظور حنجره و  صدایی می باشد که پرقدرت و پر نیرو است. که اگر برنامه ای را اجرا کرد،  خسته نشده و تواناییش را از دست ندهد. بعضی اشخاص با وجود داشتن صدای  پرطنین و پرحجم، بعد از مدتی آواز، تارهای صوتی آنها از کار می افتد و  توانایی انجام فعالیت بیشتر را از دست می دهند. برعکس افرادی هم هستند که با وجود صدای کم حجم و نازک، دارای حنجره ی  پرقدرت هستند. به طوری که تارهای صوتی آنها به زودی از کار نمی افتد و می  توانند سالها آواز کنند.....                                                            

پس  خواننده ی خوب کسی است که بتواند مجلس را تا آخر به تنهایی اداره کند. که  این خصوصیت حاصل سالها مجلس داری و کسب تجارب گوناگون می باشد، که به  خصوصیتهای فردی نیز از قبیل بنیه ی جسمانی، بزرگی قفسه ی سینه، بزرگی حفره  های بینی و دهان، حالت جمجمه و ... بستگی دارد.
حنجره ی انسان و تارهای صوتی مانند دیگر اعضای بدن از تعدادی ماهیچه و عضله  تشکیل شده است. همانطور که هنگام ورزش، ابتدا بدن خود را گرم می کنید و  بعد تمرین را به اوج می رسانید، در خواندن هم باید اول عضلات حنجره را گرم و  نرم کنید. اگر از همان اول با صدای بلند شروع  کنید، مطمئن باشید که پس از  مدتی به تارهای صوتی شما لطمه خواهد خورد. پس سعی کنید حتی الامکان  تمرینات زیر را جهت تقویت حنجره و صدایتان انجام دهید:
فک پایینی را شل کرده سپس از راه دهان نفسهای کوتاه و سریع بکشید و کم کم  بر سرعت آن بیفزایید. البته نفسها نباید از راه تنگی گلو باشد بلکه باید از  پرده ی دیافراگم شکم باشد. این تمرین باعث قوی شدن عضلات زیر فک و اطراف  گلو و شکم می شود. چون هنگام خواندن فشار زیادی به این عضلات وارد می شود.
چانه را به سینه بچسبانید به طوری که وزن سر، روی چانه افتاده باشد در این  حالت چند مرتبه دهانتان را باز و بسته کنید به طوری که سرتان همراه این  حرکت بالا و پایین رود. سپس مدتی دهانتان را به حالت نیمه باز و راحت  استراحت دهید.
دستتان را زیر چانه بزنید و به فرض اینکه چیزی می جوید، دهانتان را مکرّر  باز و بسته نمایید. این عمل را چند بار تکرار کنید. این تمرین و تمرین قبلی  باعث قوی شدن عضلات چانه، شقیقه و گلو می شود.
کشیدن نفس عمیق برای تقویت صدا، به این صورت که هنگام بازدم هوا را آهسته و  پی در پی بیرون می دهید و واژه هایی مانند «آه، هو، هی» را تکرار می کنید.  عمل بازدم هرچه طولانی تر باشد بهتر است. این عمل را مرتب تکرار کنید تا  صدایتان تقویت شود.
برای کشیدن و خوب شدن صدا روش نوک زبانی هم مفید است. به این صورت که قسمت  عقب زبان بی حرکت باشد. این حالت را می توان با تلفظ حرفهایی مانند «ر، د،  ن» و بقیه حرفهایی که از قسمت جلو زبان تلفظ می شوند، به صورت مسلسل وار(د،  د، د) تکرار کنید.
اگر می خواهید به صورت تمرینی بخوانید، برای روز اول پانزده دقیقه در نظر  بگیرید. پنج دقیقه ی اول را با صدای پائین، پنج دقیقه ی دوم را با صدای  متوسط و پنج دقیقه سوم را با صدای بلند بخوانید. بعد از گذشت چند روز مدت  تمرین را بیست دقیقه و سپس تا سی دقیقه افزایش د.. چه چیزهایی نخوریم؟! »
این مواد غذایی را نباید بخورید: ترشی، غذاهای سرخ شده در روغن، چای پر  رنگ، آب سرد، آب داغ، بستنی، تخمه، آجیل، چیپس و پفک، سرکه، مواد غذایی که  بسیار شیرین یا شور هستند. همچنین استعمال عطریات بیش از اندازه معمول بر  روی حنجره شما تاثیر خواهد گذاشت.
خوردن چیزهای داغ به اندازه ای که حلق را بسوزاند و پائین برود بسیار برای  حنجره ضرر دارد. همچنین خوردن بیش از اندازه چیزهای سرد به طوری که گلو به  درد بیاید برای حنجره مضر است.  این دو  عامل باعث از بین رفتن ملاحت صدای  شما می شوند.
« چه چیزهایی بخوریم ؟! »
مواد غذایی که در اینجا از آنها نام برده می شود هم برای تقویت حنجره است و  هم برای محافظت از آن. پس این غذاها را بخورید: غذاهای کم چربی و آبکی  مانند آش، گوشت آب پز، باقالی پلو، آبگوشت بدون چربی، شیر گرم، دانه صنوبر،  مویز، انجیر، شنبلیله، بزرکتان، خرما، ریشه شیرین بیان، بادام (به ویژه  بادام تلخ)، نیشکر، سپستان، تخم خیار چنبر، تخم کدو حلوایی، نشاسته، کتیرا ،  گلاب قند، ترکیب زرده ی تخم مرغ و شیر و یا زرده ی تخم مرغ و عسل.
این موادی که خدمت شما توصیه می شود برای تقویت حنجره است: 3 قاشق غذاخوری  عسل را در یک لیوان آب ریخته و آن را کاملا به هم بزنید تا اثری از عسل در  آن باقی نماند. سپس آن را میل بفرمائید.(عسل آب)
ماده ای به نام صمغ عربی را تهیه کرده و هر شب مقداری از آن را در دهان بگذارید و مانند آدامس از آن استفاده کنید.
در مواقعی که احساس می کنید صدای شما گرفته است این مواد را بخورید: ژله  نشاسته، زرده تخم مرغ، تخم مرغ آب پز عسلی، آب شلغم، انجیر خشکی که در شیر  جوشیده ریخته شده باشد، مقداری آرد و دارچین را در آب ریخته به هم بزنید و  بخورید.
همچنین اگر می خواهید معجزه ای در حنجره تان اتفاق بیافتد حتما این کار زیر را انجام دهید. یک پیاز سالم را شسته و دور تا دور آن را کاملا با  یک ورق آلومینیومی بپوشانید و در مایکروفر یا داخل آتش یا درون قابلمه ای  قرار دهید. و بعد از سرد شدن میل بفرمایید. اگر در هر هفته یک بار این کار  را انجام دهید به طور شک همیشه صدایی صاف، زلال و بدون خش خواهید داشت!
خوردن موادی که ویتامین  ث (C)  دارند بسیار توصیه می شود. از جمله مواد  غذایی که ویتامین ث فراوانی دارند می توان به پرتقال، کیوی، سیب، لیمو ترش،  سبزیجات، سیب زمینی و ... اشاره کرد.
هنگامی که آب می نوشید بهتر است چندین قطره آب لیموی تازه در آن بریزید و بعد میل بفرمائید.
مسواک زدن یکی از اصول اساسی برای محافظت از حنجره است. رعایت بهداشت دهان و  دندان را بنمایید. و در صورت رعایت نکردن ارتفاع صدای شما یا همان تون  صدای شما به مقدار قابل توجهی پائین خواهد آمد.
بعد از بیدار شدن از خواب قبل از خوردن چیزی مقداری آب نمک را در حلق غرغره نمایید.

برای بم شدن(زبر شدن) صدا چکار کنیم؟

مدتی از خواندن با صدای بلند دوری جویید. انجیر تر یا خشک، مویز به ویژه مویزی که در روغن بادام خیس شده باشد بخورید. 
اگر زبری از بریده شدن زبان کوچک باشد باید آب انگور را با عسل بجوشانید تا  کف کند سپس کف آن را گرفته و با آب گرم قاطی کنید و ابتدا غرغره سپس تناول  نمایید.

و سه نکته پایانی :
در حال سرماخوردگی به هیچ وجه نخوانید. و تا زمانی که سرماخوردگی در سینه وجود دارد در صورت آواز اصلا اوج نگیرید.
سعی کنید همیشه حنجره تان را مرطوب نگه دارید.
خوردن آبلیمو، ترشی و سرکه در حال گرسنگی صافی صدا را از بین می برد. اما اگر در بین غذا خورده شود چه بسا باعث تقویت صدا هم بشود